Med.

Med je produktem včely medonosné, která sbírá na květech nektar, nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Včela nektar obohatí  látkami z vlastního těla, pozmění jej  ve svém trávícím ústrojí a uskladní  jej v plástech, kde později dozrává v med. Med včelstvu slouží jako potrava pro zimní období. Zpracovávání nektaru v med obstarávají mladušky.

Nektary obsahují většinou základní cukry: Cukr hroznový (glukóza) 30-35%, cukr ovocný (fruktóza ) 35-45%,dále obsahuje dle původu zdroje určité procento sacharózy  až do 12% například u akátových nebo medovicového. Dále bývá zvláště  u medů medovicových přítomen trojcukr melecytóza, dále dextriny zvláště u medovicového medu až 12%. Vysoké procento dextrinů zpomaluje krystalizaci medu. Med obsahuje jednoduché cukry, které přecházejí  bez jakékoliv proměny do tenkého střeva, na povrch sliznice a zde jsou odváděny do krevních vlásečnic a do srdce. Dále jsou v medu organické kyseliny: Jablečná, vinná a citrónová. Kyseliny dodávají medu vůni a osobitou chuť. Reakce medu je kyselá. Aminokyseliny obsažené v medu jsou totožné s aminokyselinami se sekretu hltanových žláz včel a pylu. Na bílkoviny je vázána přítomnost četných enzymů. V medu jsou obsaženy: invertáza, diastáza, kataláza, fosfátáza, dále oxidáza, peroxidáza, a reduktáza. Zahříváním medu nad 50°C se enzymy ničí a med ztrácí hodnotné látky. V medu jsou dále obsaženy minerální látky a stopové prvky. Jsou to soli draselné, vápenaté, hořečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, měď, mangán, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a jiné, které mají velký význam pro zdraví člověka.