Včelí vosk je přirozeným produktem některých druhů včel.

Vzniká přestavbou jednoduchých cukrů a pylu v trávicím a voskotvorném ústrojí těchto včel. Z voskotvorných žláz je vylučován v rozpuštěném stavu. Po odpaření rozpouštědla ho včely odlupují z povrchu těla a zpracovávají kusadly. Včelí vosk kolektivně vylučují dělnice včely medonosné zpravidla mezi 12.-18. dnem svého života, pokud mají k dispozici dostatek potravy. Děje se tak na 4 párech voskových zrcadélek, které se nacházejí na břišní straně zadečku. Vylučování vosku je zpravidla spojeno se stavbou včelího díla. Voskové šupinky si včely podávají nohama ke kusadlům, kterými tvarují buňky včelího díla. Na rizdíl od hltanových žláz může včela voskotvorné žlázy uvést znovu do činnosti i později. Na tvorbu 1 kg vosku včely spotřebují asi 3 kg medu a 50 g pylu.  Včelstvo které staví, je v lepší kondici a spotřebovaný med nahradí intenzívnější snůškou. Pokud včelstvu stavbu neumožníme, neznamená to, že zabráníme tvorbě vosku úplně, ale včelstvo zastaví každou mezeru a část voskových šupinek vynese mimo úl.